GODŽI

U nekoliko pokrajina Kine i područja u Tibetu, ova biljka raste u prirodi kao samonikla i taj deo se zove Goji pojas i tu je smatraju svetom biljkom. Godži ili Gou Qi Zi - što bi doslovno prevedeno na naš jezik znacilo vuk + energija + bobica ili vučija bobica. Smatra se svetom biljkom koja se koristi više od 6.000 god. Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije.  Godinama unazad ova biljka osvaja Ameriku i Evropu i koristi se kako u ishrani tako i u medicini zbog svojih neverovatnih sastojaka.  Jedna od najprofitabilnijih voćki za gajenje.Potpuno je otporan na mraz, bolesti i štetočine.  Goji raste kao žbunasto drvo i može narasti od 2 do 3 metra u visinu. Plodovi su sočni, narandžastocrvene boje, duguljastog oblika, od 1 do 2 centimetra dužine, a bobice sadrže i do 60 sitnih semenki koje zru od jula do oktobra. Ukus je slatkast. Drevna kineska medicina stavlja ih među vodeće lekove za bolesti cirkulacionog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sistema.  Odgovara mu naše klimatsko područje te se uspešno gaji i u Srbiji. Goji dobro podnosi sušu, ali treba obratiti pažnju na zalivanje u prvoj godini posle sadnje. Uspeva na suvom, jalovom (nutritivno siromašnom) zemljištu, a može i na peščanim i glinastim zemljištima u priobalnom području. Najviše mu odgovara alkalno zemljište pH 6.5 pa na više. Podnosi visoke temperature preko leta do 40°C, kao i ekstremno hladne zime (-40°C).   Plodovi se beru od avgusta do oktobra, rano ujutru i kasno popodne. Pošto se beru samo zrele bobice branje možemo izvoditi do prvih mrazeva. Branje ne treba obavljati rukom, vec trešenjem zrelih bobica na prostirci, zbog brze oksidacije. Bobice se prostru u tankom sloju i suše u hladu ili na suncu. Mogu se sušiti i u sušarama na temperaturi od 40-45°C. Bobice imaju slabo kiselo-sladak ukus. Kad se probaju liče na brusnicu ili suvo grožde. Zovu ih  ’’srećne bobice’’ zato što se čovek dobro oseća kada ih redovno konzumira, utiču na dobro raspoloženje, daju telu snagu, izdržljivost, vitalnost i utiču na dug i zdrav život, dnevno ih je potrebno 10 do 30 g, da bi se postigao željeni rezultat.  Godži - moćno voće sa Himalaja

                                                                                                                                     

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.