GLODARI U ZASADU MALINE

U zasadima maline od glodara najčešće se javljaju poljski miš (Microtus arvalis) i vodena voluharica (Arvicola terrestris). Kao i kod ostalih glodara odlikuje ih osobina brzog razmnožavanja, tako da u uslovima prenamnoženja mogu da naprave pustoš u malinjacima. 

Poljski miš pripada grupi sisara sa najvećim potencijalom razmnožavanja, u toku jedne godine jedan par ostavi nekoliko stotina potomaka.    
   
U zasadima maline poljski miš i vodena voluharica izazivaju štete tako što u zoni korenovog sistema prave dugačke hodnike, pa u slučaju većih mrazeva u njih se uvlači hladan vazduh i dolazi do delimičnog ili potpunog izmrzavanja korena.     
   
Ove štetočine se uništavaju krajem jeseni, u periodu kada nestane zelene hrane. Koriste se zatrovani mamci, koji se prave od zrnevlja pšenice, ječma, prekrupe ili sitno iseckanih plodova jabuke ili fabrički već pripremljeni mamci – CINKFOSFID, BRODILON, FACIRON.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.