FLAŠIRANJE VINA

Vreme je slavlja, kada rado nazdravljamo sa našim vinima. Flaširanje predstavlja završnicu postupka spravljanja  vina. Prednost flaširanja vina je u boljem očuvanju pozitivnih organoleptičkih osobina vina, tj. mirisa, ukusa i boje. Takođe, flaširanjem se bolje čuva i kvalitet vina. Vina koja su na vreme razlivena u boce zadržavaju svežinu, svetlu boju i ne gube ugljen-dioksid. Ako bi se čuvala u bačvama duže nego što je potrebno, formirana i stabilizovana vina, vremenom bi pod uticajem vazduha izvetrela, izgubila svežinu, postala zatvorenija, oksidisana i prazna na ukusu. Bitno je da od posljednjeg preta - kanja do razlivanja vina u boce prođe najmanje 15 dana.

Pravi momenat za razlivanje vina u boce postignut je kada:

bistrina mora biti perfektna 

vino mora biti stabilno

Stabilnost možemo proveriti na jedan od sledećih načina:

Zagrevanjem vina u nekoj staklenoj posudi na 70°C oko 5 min. Zatim se vino stavlja u frižider i 15 minnuta izlaže temperaturi od -5°C. Ukoliko se ne zamuti vino je stabilno i može se flaširati 

Uzima se uzorak vina i stavlja u frižider 48h. Nakon toga ostavlja se na sobnoj temperature nekoliko sati , i ukoliko se ne zamuti, može se razliti u boce

Vino se zagreva do 50°C tokom 48h. Nakon toga, ostavi se tokom noći na sobnoj temperaruri , ukoliko se ne zamuti, stabilno je .

Važno je naglasiti da sav pribor koji se koristi u postupku mora biti BESPREKORNO  čist .

Neposredno pre flaširanja boce treba dobro oprati i dezinfikovati - ukoliko se radi o već korišćenim bocama, a ako su boce nove - treba ih isprati. Nove boce ispiraju se vrelom vodom ili 2% rastvorom sumporaste kisjeline. Korišćene boce se prvo potapaju u vodu nekoliko dana, nakon toga se isperuvodom. Zatim se napune 2% rastvorom sode izribaju se i dobro isperu hladnom vodom. Dezinfekcija se može vršiti i 2 % rastvorom vinobrana.

Oprane boce okreću se otvorom na dole i ostave da se osuše. Uglavnom se vina slabijeg kvaliteta razlivaju u litarske i dvolitarske flaše, dok se vrhunska razlivaju u flaše od 0,75 litara. Vina se pune do 0,5-1 cm od zatvarača. Bilo bi poželjno da se boce i etiketiraju, a ako vino ide u promet one se moraju etiketirati.

Na etiketi uglavnom treba da stoji:

 

ime proizvođača, 

sorta, 

oznaka kvaliteta, 

godina proizvodnje, 

zapremina i 

sadržaj alkohola.

Ukoliko se vino stavlja u promet, Zakonom o vinu je propisano šta etiketa mora da sadrži.

Preporučuje se najmanje godinu dana odležavanja kako bi vino razvilo svoj specifični buke. Boce u podrumu treba da su u vodoravnom ili kosom položaju, tako da je zapušač stalno nakvašen. Vino u bocama treba kontrolisati najmanje jednom mesečno.

PSSS Smederevo Vida Evstratiev, dipl.inž.polj.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.