RADOVI U MALINJAKU POSLE BERBE

Uspešna proizvodnja maline zahteva primenu potrebnih agrotehničkih mera tokom cele godine pa sa tim u vezi posle završetka berbe potrebno je nastaviti sa radovima u malinjaku. Mnogi proizvođači te radove zanemaruju  jer posle maline počinje berba kupine, kasnije stiže šljiva pa je malina zapostavljena i u malinjake ulaze tek u proleće kad obavljaju đubrenje, rezidbu i vezivanje izdanaka. 

Period od berbe do završetka vegetacije je veoma bitan i mora mu se posvetiti pažnja da bi odnegovali kvalitetne i zdrave izdanke za sledeću godinu. Odmah po završetku berbe potrebno je ukloniti izdanke koji su doneli rod. Ovi izdanci su završili svoju funkciju i potrebno ih je iseći, sačekati nekoliko dana da se prosuše i izneti iz zasada. U slučaju visokih temperatura mogu se iseći i ostaviti na žici da bi pravili hlad novim izdancima a kasnije izneti iz zasada. 

Obzirom da neposredno pre i tokom berbe nisu izvođene mere hemijske zaštite u zasadu stari izdanci su nosioci potencijalne zaraze a njihovim iznošenjem smanjuje se mogućnost oboljenja novih izdanaka.

U malinjaku posle berbe jedna od redovnih mera je i obavezna preventivna zaštita maline od štetnih organizama izborom odgovarajućih preparata. Posle berbe vrši se i proređivanje mladih izdanaka ukoliko ih ima previše i ukoliko se nalaze u gušćem sklopu. Po dužnom metru malinjaka ostavlja se 6-9 izdanaka. Pri ovom izboru izdanaka treba prvo ukloniti sve oštećene i bolesne kao i izdanke koji se razvijaju u međurednom prostoru.

Treba nastaviti sa uništavanjem korova i posle berbe tj. izvršiti tanjiranje ili freziranje, košenje a u redu okopavanje. Navodnjavanje maline je obavezna mera jer ona za svoje uspevanje i kvalitetan prinos zahteva da u toku čitave vegetacije u zemljištu bude dovoljno vlage. Prošle godine je deficit vlage u zemljištu usled dugotrajne suše i visokih temperatura doveo osim smanjenja prinosa i kvaliteta ploda i do sušenja izdanaka pa je i sama egzistencija pojedinih zasada dovedena u pitanje, ove godine vremenski uslovi su do sada bili dosta povoljniji pa  do sada mladi izdanci lepo napreduju. 

Navodnjavanje i podizanje mreža za zasenu u zasadima maline mere su koje bi proizvođači morali da primenjuju kako bi se smanjio negativan uticaj visokih temperatura. Posle berbe malinjake treba navodnjavati ukoliko za to ima potrebe kako bi se stvorili optimalni uslovi za izdanke koji intenzivno rastu i koji su nosioci rodnosti u sledećoj vegetaciji. Ovogodišnje izdanke maline treba privremeno vezati kako bi se podigli iz međurednog rastojanja i time se omogućilo lakše izvođenje gore navedenih mera. U jesen pre pojave mrazeva kanap se sklanja i izdanci padaju slobodno po malinjaku.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.