SORTE BELE RIBIZLE

Sorte bele ribizle su malo zastupljene u proizvodnji -  sortiment nije brojan i dinamičan kao kod sorti crne i crvene ribizle.

Beli biser - White Pearl (Belgija) je veoma stara sorta bele ribizle sa veoma prozirnim bobicama beloružičaste boje koji rastu na veoma krupnim grozdovima. Plodovi su veoma slatkog ukusa i arome. Žbun je srednje bujan, uspravnog i raširenog habitusa.

Blanka – Blanka (Slovačka) sazreva krajem juna i u prvoj polovini jula. Žbun je srednje bujan i dosta širok.  Samooplodna je sorta poznata po visokim prinosima i pouzdanoj produktivnosti. Plodovi su krupni, neprozirni, zagasito bele boje, sakupljeni u duge grozdove (sadrže od 24 do 43 srednje krupne bobice nakiselog ukusa). Pogodna je za industrijsku preradu i konzum u svežem stanju.

Zitavia – Zitavia (Nemačka) sazreva rano – početak do sredine juna. Plodovi mogu dugo ostati na žbunu, samo što postaju tamnije žute boje. Žbun je srednje bujan, razgranat. Pokazuje malu osetljivost na bolesti. Vrlo je rodna sorta.  Grozdovi su srednje krupni, rastresiti. Bobice su žute boje, srednje krupnoće (oko 0,8 g), slabo obojenog soka i prijatnog ukusa.

                    

PSSS Kraljevo doo

Mirjana Ostojić, dipl. inž.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.