KALCIJUM U VOĆARSTVU

Kalcijumova đubriva se unose u zemljište plićim ili dubljim zaoravanjem, zavisno od starosti zasada, kao i fosforna i kalijumova đubriva. Za razliku od ostalih đubriva, ona se NE koriste za redovno đubrenje, nego izuzetno kao interventno đubrenje u cilju popravke fizičko-hemijskih osobina zemljišta. Kalcijumova đubriva imaju veću primenu pri pripremi zemljišta za podizanje voćnjaka, u cilju popravke pH vrednosti (meliorativno đubrenje). Folijarna đubriva na bazi kalcijuma  primenjuju se  za  prihranjivanje voća  preko lista i ploda, radi dopunske ishrane kalcijumom i smanjenja gorkih pega na plodovima jabuke i kruške.

Izuzetno važan elemenat za strukturu ćelijskih membrana, u njegovom odsustvu ćelije pucaju. Odgovoran je za deobu ćelija, za porast i izduživanje korena, povećava otpornost biljke na bolesti. Simptomi nedostatka kalcijuma uočavaju se na najudaljenijim delovima biljke i na mladom tkivu (vrh korena, na plodovima, ivicama mladih listova).

PSSS Kraljevo d.o.o.

Mirjana Ostojić, dipl. inž.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.