KUVANO VINO

Kuvano vino se pravi u mnogim zemlja- ma - u Nemačkoj se zove Glühwein, u Francuskoj vin chaud,u Italiji vin brulè, u Skandnavskim zemljama je poznato pod imenom glogg. Recepti su različiti ali u osnovi to je, najčešće, dobro zagrejano crveno vino dodatno zaslađeno i začinjeno cimetom, karanfilićem ili oraščićima. Negde se dodaju i med, citrusi i čaj.

Kod kuvanja vina mora se obratiti pažnja na nekoliko stvari.

Prvo i najbitnije je da se ovom poslu mora pristupiti dobro raspoložen i u dobrom društvu jer za kuvano vino je presudna pozitivna atmosfera.

Drugo, bitan je odabir dobrog kvalitetnog vina koje mora da ima pun ukus i ne previše oporo, sve ostalo urade začini i šećer.

Treće, vino se greje skoro do tačke ključanja ali ne sme da proključa jer će izgubiti dosta od traženog ukusa.

Za kraj,predstavljamo Vam jedan recept, pomalo neuobičajen za naše prostore,ali koji je uspešno isproban:

par kriški limuna (sa korom)

par kriški pomorandže (sa korom)

1l crvenog vina

šipka cimeta

karanfilić

čašica vinjaka—konjaka

100g šećera

biljni ili voćni čaj (savet—šumsko voće).

Operite limun i pomorandžu i isecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promešajte s vremena na vreme i sačekajte dok ne bude vrelo i dodati šipčicu cimeta, sve vreme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, sipajte u čaše i dodajte kesicu čaja.

Vladan Trandafilović, dipl.ing. spec.ampelografije

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.