TROVANJE PESTICIDIMA

Do trovanja dolazi najčešće usled nepravilnog rukovanja pesticidima i usled greške ili nesrećnim slučajem. Znatan broj pesticida a posebno insekticida koji se danas koriste

u zaštiti bilja predstavljaju jake otrove za čoveka, domaće životinje, pčele, ribe, ptice...Međutim, pri radu sa njima, ako se vodi dovoljno računa o njihovoj otrovnosti i merama predostrožnosti, retki su slučajevi trovanja. Pesticidi mogu da prodru preko usta (oralno), preko kože (penetracijom), naročito na povređenim mestima (ranama)

i usled udisanja čestica prašine koje se zbog nestručnog rukovanja dižu u vazduh, kao i 

udisanjem izmaglice koja se diže usled primene.

Posebna opasnost trovanja ljudi i domaćih životinja nastaje usled korišćenja biljnih proizvoda ubrzo nakon primene pesticida. U slučaju trovanja pesticidima najbitnije je pružiti prvu pomoć na vreme. Najčešći znaci trovanja pesticidima su: glavobolja, mučnina, osećaj dekoncentracije, znojenje, drhtanje, vrto glavica, teško disanje, bolovi u stomaku, kasnije proliv koji može biti sluzav pa i krvav.

Čim se oseti neki od simptoma, odmah prestati sa radom i udaljiti se od mesta tretiranja na čist vazduh i potražiti lekarsku pomoć. Lekaru obavezno poneti i pokazati uputstvo o primeni korišćenog pesticida.

Pri trovanju preko kože treba odmah skinuti odelo i kožu što temeljnije oprati vodom i sapunom;

Prilikom trovanja preko sluzokože (oči, usta). treba sprovesti hitno ispiranje vodom ili blagim rastvorom sode bikarbone;

Kod trovanja preko disajnih organa, otrovanog odmah izneti na svež vazduh i dobro ga utopliti. Udisanjem se može uneti dovoljna količina otrova da nastanu ozbiljna oštećenja nosa, grla i pluća, pa i trovanje čitavog organizma. Odmah pozvati lekara. Kod trovanja preko organa za varenje, potrebno je odmah izazvati povraćanje da bi se otrov dok je još neapsorbovan izbacio iz organizma. Treba pratiti uputstvo na etiketi. Nekada je opasno izazvati povraćanje. Otrovanom ni u kom slučaju ne davati alkohol, mleko, ricinus ili neka druga ulja. U slučaju usporenog disanja pružiti veštačko disanje.

Kod onesvešćenih osoba ne sme se izazivati povraćanje, niti im u usta davati bilo kakvo sredstvo, već nastojati da se što pre transportuju u zdravstvenu ustanovu. Svu ostalu pomoć, a posebno protivotrove (antidote) pruža lekar.

Zoran Panajotović  PSS Pirot

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.