KRTICA

SUZBIJANJE I TEHNIKA RASTERIVANJA

Prvi korak je za većinu postupaka utvrđivanje mesta gde je jazbina krtice. Nakon toga se preduzima utabavanje krtičnjaka i zatvaranje tunela. Krtica mora da otkopava tunele i ponovo formira krtičnjake da bi se mogla slobodno kretati. Tada je lako utvrditi gde se ona nalazi, pa se može uhvatiti i kako zakon nalaže odneti i pustiti u slobodno polje.

Protiv krtice se prvenstveno primenjuju fumiganti u obliku tableta i peleta na bazi aluminijum fosfida koji u kontaktu sa zemljišnom vlagom oslobađa gas fosfin. Preporučena je primena 1 tablete na 4 metra, tako da je za površinu koju pokriva krtica potrebno oko 150 tableta.

Takođe se mogu nabaviti i zapaljive patrone sa ugljenmonoksidom, ali one na većim površina - ma ne daju dobre rezultate. Prilikom njihovog postavljanja mora se biti sistematičan i brz, obzirom da uznemirena krtica brzo može napustiti hodnike, a da bi mera imala efekta potreban je produžen period udisanja gasa.

REPELENTI

Fizički : drobljeno staklo, loptice sa ekserima...

Olfaktorni (sredstva sa uznemirujućim mirisom)

naftalin, karbid, formalin, nafta

komercijalna sredstva na bazi mirisa mokraće i analnih sekreta mesoždera

miris peperminta i ustajalog koštanog ulja

Ubacuje se 1-2 kom natopljene tkanine po metru površine. Efekti traju oko mesec dana.

Audiovibraciona sredstva – efikasnost im je različita, a bez gusto postavljenih uređaja koji stalno moraju biti u funkciji nema dobrih rezultata.

Efikasnim se pokazalo samo ukopavanje zaštitne mreže na dubinu 120-150 cm.

Veselinka Čorbić  dipl.ing

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.