PEPEO KAO ĐUBRIVO

Kako ćete se grejati? Ako za to koristite DRVO pepeo nemojte bacati. Stručnjaci tvrde da, u izvesnom smislu ima uticaja na kvalitet voća, na bolju obojenost plodova i na njihovu slast. Tvrdo drvo daje tri puta više pepela nego meko! Pepeo je proizvod sagorevanja organske materije - drveta. Prema tome, on je neorgansko đubrivo nastalo sagorevanjem organske mase - DRVETA. U njemu se nalaze soli raznih minerala, a najviše soli kreča i kalijuma.

KALCIJUM pomaže da pravilno rastu i obrazuju se koštice, a

KALIJUM pomaže da se lakše obavlja prenos organskih materija prema plodovima i drugim organima koji rastu. Pepeo ima izuzetan značaj za smanjenje kiselosti zemljišta, kao i za popra - vljanje njegovih fizičkih osobina – strukture agregatnih čestica, čime se postiže rastresitost tla. On povećava propusnost vode, pa se tako izbegava prevlaživanje, a povećava i količina vazduha u tlu, poboljšavanjem poroznosti i aeracije zemljišta. Isto tako utiče i na prinos koštičavog voća. Zato ga treba primenjivati u praksi kao djubrivo, na zemljištima koje imaju potrebe za tim.

Smatra se da je najkvalitetniji pepeo od suncokreta, heljde, listopadnog drveća i četinara.

Koraci u primeni :

1/ Koristite pepeo u rano proleće, dok je tlo suvo, a pre nego je biljni svet počeo aktivni rast .

Gotovo sve biljke imaju koristi od sadržaja potaše u pepelu od drveta . Ostale komponente pepela su blagotvorno za tlo i rast biljaka. Biljke koje vole kisela tla, kao što su borovnice, azaleja ili rhododendron neće napredovati ako se primenjuje pepeo .

2 / Nanesite ( 9 kg)  pepela na 93 kvadratnih m u tlo , isfrezirajte temeljito u tlo. Ostavljajući pepeo u koncentriranim hrpama može izazvati previše  gomilanja soli u područjima tla, koje bi mogle naštetiti vašim biljkama .

3 / Pospite pepeo nakon svakog sloja svog komposta . Pepeo će pomoći rastvaranju organskih materijala.

4 / Pepeo će Izmeniti teška glinena tla, jer on će rasitniti zemlju i pomoći da zadrži više vazduha .

5 / Odvratiće štetnike iz vrta pomoću  pepela - bube, lisne vaši, puževe  i gusenice . Ponovite rasturanje pepela nakon jakih kiša .

6 / Da bi se pepeo ostao gde želite , primenite ga na dan koji nije previše vetrovit .

7 / Budite oprezni prilikom korištenja pepela u vrtu, koristite naočare za zaštitu .

Suzdržite se od stavljanja pepela u blizinu mladih biljaka. Nosite rukavice pri rukovanju sa pepelom. Koristite masku kako bi se izbeglo udisanje i zaštitite oči naočarima .

Izbegavajte korištenje pepela od kartona, ugljena ili farbanog drveta . oni sadrže hemikalije koje mogu biti štetne za vaše biljke .

Pratite svoje tlo kako bi bili sigurni da ne bude previše alkalna. Koristite ispitivanja tla za proveru nivoa pH . Alkalna tlo će morati dobiti sumpora u njega .

8 Proizvodimo više pepela spaljivanjem tvrdog drveta nego mekog drveta . Tvrdo drvo daće tri puta veću količinu pepela od mekog drveta.

Smatra se za najcjenjenije organsko đubrivo , jer u sebi sadrži sve hranjive  materije osim azota . Evo koliko u postotcima :

listopadno drveće - 3,5 ( fosfora ) 10 ( kalija ) 30 ( kalcija )

četinari - 2,5 ( fosfora ) 6 ( kalija ) 35 ( kalcija )

slama - 4-8 ( fosfora ) 10-20 ( kalija ) 4-8 ( kalcija )

stabla suncokreta -2,5 ( fosfora ) 35-40 ( kalija ) 18-19 ( kalcija ) i uz sve to , još puno mikro elemenata .

Koristi se dvojako, kao kalij - fosfatno gnojivo i kao neutralizator kiselosti tla .

Norma unosa je sledeća : pre prekopavanja 500 - 800gr , uoči setve 400 - 500gr , za prihranu 250 - 300gr, sve na 10m2 .

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.