BOLESTI I ŠTETOČINE JABUKE I KRUŠKE

Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pyrina)
Ovo je ekonomski najznačajnije oboljenje jabuke kod nas. Utiče na prinos i tržišnu vrednost plodova. Kada su povoljni vremenski uslovi, zaraze lista jake i česte dolazi do prevremenog opadanja lišća pa stabla slabe. Gljiva prezimljava u opalom lišću u voćnjaku. Vlaženjem opalog lišća u proleće dolazi do oslobađanja prezimelih spora, koje nošene vetrom dospevaju na list i cvet. U kapi vode klijaju i ostvaruju infekciju. Posle perioda inkubacije, mogu se uočiti prvi simptomi (tamnozelene pege) na delovima cveta i mladom lišću. Konidije koje se formiraju na zaraženom lišću dospevaju u tek formirane plodove. Na njima se infekcija ostvaruje u blizini čašičnih udubljenja. Na plodovima se formiraju tamno zelene ili sive pege u vidu kraste. Ispod njih tkivo prestaje da raste pa dolazi do nepravilnog razvića ploda i pojave pukotina. Listovi i plodovi su osetljivi u dugom periodu opasnosti od primarnih infekcija,u našim uslovima tokom dva meseca,od početka aprila do polovine juna. Sa povećanjem starosti lista i ploda povećava se otpornost na infekciju, zbog formiranja deblje kutikule. Postoje uslovi za pojavu i razvoj ove bolesti. Neki od njih su: količina padavina za vlaženje opalog lišća, dužina vlaženja mladog lišća i cveta, koja je potrebna za klijanje spora koje vrše primarnu infekciju, visoka RVV i optimalna temparatura.
Najuspešnija zaštita, generalno, i naravno u ovom slučaju je preventivna. Neophodno je fungicide primeniti od faze „mišjih ušiju“, pa do kraja opasnosti od primarnih infekcija. Na početku vegetacije preporučuje se primena fungicida koji imaju dobro delovanje na nižim temperaturama, koje su karakteristične za prvi deo vegetacije, a takav je sistemični fungicid Chorus 50 WG. Za suzbijanje ove bolesti u kasnijim fenofazama razvoja (posle primene Chorusa 50 WG), treba primeniti fungicid Ventor.

Pepelnica jabuke (Podosphaera leucotricha)
Štete koje pepelnica pričinjava su direktne a ogledaju se u oštećenju lista i letorasta, a nekada i plodovi mogu biti direktno oštećeni. Gljiva prezimi kao micelija u pupoljcima koji su zaraženi od prethodne vegatacije. Kada se pupoljci otvore na njima se razvija gljiva i formira spore koje dospevaju na mlado lišće, jer se zdravi lisni pupoljci otvaraju pre zaraženih. Na zaraženim listovima se formira bela ili pepeljasta prevlaka koja brzo pokrije ceo list. On se suši od ivice i brzo opadne. Većina infekcija dešava se na vrhu letorasta pri pojavi lista iz pupoljka. Listovi su veoma osetljivi nekoliko dana posle pojave iz pupoljaka, ali mogu biti zaraženi i kasnije ako su oštećeni. Ako se zaraze cvetovi oni se dalje ne mogu razviti u plod. Pri zarazi ploda dolazi do formiranje mrežaste i rđaste prevlake, što umanjuje njihovu tržišnu vrednost. Pepelnica se razvija u uslovima suvog i toplog vremena,pri optimalnoj temperaturi od 20 ˚ C.
Što se zaštite protiv ove bolesti tiče,rezidbom treba ukloniti zaražene „bele grančice“,a u toku vegetacije ukloniti zaražene mladare. Ipak, hemijska zaštita je neophodna u sledećim fenofazama: pre pojave roze pupoljka, pred početak cvetanja, 15 dana posle opadanja kruničnih listića, 15 dana posle prethodnog. Intervali između tretiranja su otprilike 7-10 dana pre precvetavanja u vreme intenzivnog porasta, i 12-14 dana posle precvetavanja. Za početna tretiranja ako je temperatura iznad 15 ˚ C koristiti Thiovit jet. Pred početak cvetanja i kasnije mogu se koristiti fungicidi na bazi a.m. penkonazol koji imaju preventivno i kurativno delovanje. Za suzbijanje pepelnice mogu se koristiti i fungicidi na bazi

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.