JUNSKO OPADANJE PLODOVA

U junu, a u nekim krajevima i krajem maja,  počinje drugi talas opadanja plodova. Junsko opadanje je više izraženo kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, naročito kod mladih voćaka sa većom bujnošću. Opadanje može biti više ili manje izraženo što zavisi od vremenskih uslova i stepena snabdevenosti voćaka odgovarajućim mineralnim materijama. U ovom talasu opadaju prvo plodovi u kojima je manji broj semenki. Opadanje je intenzivnije sa slabijih nego sa jačih grana, kao i sitnijih plodova.

Povećano opadanje može prouzrokovati suša, jer je tada otežano primanje hranjiva iz zemljišta, a takođe i kišno, oblačno i hladno vreme koje slabi intenzitet fotosinteze. Drugi razlog može biti nedovoljna ishranjenost ploda, naročito azotom i ugljenim hidratima. 

Protiv junskog opadanja borimo se agrotehničkim zahvatima kao što su: zalivanje, zaštita od bolesti i štetočina i  đubrenje azotnim đubrivima. Da se spreči ili znatno umanji junsko opadanje plodova, preporučuje se u drugoj polovini maja dodati  treće prihranjivanje azotnim đubrivom. U to se vreme đubri sa 100kg/ha KAN-a.

Postoji mogućnost primene hormonskih preparata, kako bi hormoni podsticali bolji rast ploda i uticali na smanjenje opadanja. Ta je praksa složena,  pa se retko primenjuje, Ako se primeni,  to se obavlja pod stručnim nadzorom, kako ne bi prouzrokovali štetne posledice. 

U pojedinim godinama prirodno opadanje plodova samo doprinosi regulisanju rodnosti i postizanju dobrog kvaliteta plodova.

 

Silvija Hodžić, dipl.inž.polj.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.