RUTAVA BUBA

Rutava buba razvija jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu imaga u zemljištu. Crne su boje i na pokriocima se nalazi veliki broj pega. Odrasli insekti su obrasli mnogobrojnim beličastim i žućkastim dlačicama. Dužine su 10mm. Vreme pojave odraslih insekata zavisi od vremenskih prilika; obično krajem marta početkom aprila a let traje 1.5-2 meseca. Aktivni su između 11-13 časova kad je vreme sunčano i može preleteti velika rastojanja.

Pojava i štetnost: Ovaj insekt je izraziti polifag.U proleće se insekti javljaju prvo na maslačku, potom prelaze na voćne vrste (jabuka kruška šljiva, trešnja, višnja, jagoda, kupina, malina) zatim povrće u cvetu,a na kraju preleću na useve žita naročito raž a i mlade tek ponikle biljke kukuruza. Oštećuje generativne delove cveta nekada grize i krunične listiće, a može se ishranjivati i mladim lišćem.Na kruškama može biti uništeno i do 90% cvetova, a kod jagode 50%. Rutava buba se masovno javlja na lakšim zemljištima kad je temperatura vazduha u toku vegetacije veća od proseka a količina padavina manja.

Suzbijanje: Hemijsko suzbijanje se obično ne izvodi zato što se ovaj insekt javlja  u vreme cvetanja pa bi primena insekticida dovela do uginjavanja pčela. Pozitivno se ocenjuje samo preparati na bazi tau fluvalinata (Mavrik- EW u koncentraciji 0.3%) koji su neotrovni za pčele. Efikasna je metoda izlovljavanja odgovarajućim klopkama sa vodom.To su posude plave ili bele boje napunjene 1/3 vodom uz dodatak atraktanata (cimet, anis, pivo, negro bonbone). Smanjenju populacije  insekata pomaže i plića obrada zemljišta krajem proleća i tokom leta.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.