OPTEREĆENJE ČOKOTA RODNOM LOZOM

Pod opterećenjem čokota rodnom lozom podrazumeva se ostavljanje određenog broja kondira,

kondira i lukova ili samo lukova sa određenim brojem pravih-zimskih okaca prilikom rezidbe na

zrelo.

Određeni oblik čokota može da nosi samo određen broj kondira, kondira i lukova ili samo lukova.

npr.

- na župskom uzgojnom obliku čokota može se ostaviti 4-8 kondira;

- na Gijovom jednogubom uzgojnom obliku čokota može se ostaviti (opteretiti) sa jednim kondirom i jednim lukom;

-Gijov dvogubi uzgojni oblik čokota može se opteretiti sa dva luka i dva kratka kondira itd.

Svaki oblik čokota pruža određenu mogućnost za opterećenje rodnim elementima prilikom rezidbe.

Kada se u plan rezidbe unese i element opterećenja kondira i lukova određenim brojem okaca, lako

se može izračunati opterećenje čokota okcima, a iz ovog podatka i broj okaca po m² ili na hektar

površine.

Kondiri se mogu opteretiti sa 1 – 5 okaca, a lukovi sa 6 – 20, pa i više okaca. Kada se čokoti

rezidbom preopterete većim brojem okaca u odnosu na optimalno opterećenje, kao posledica

preopterećenja javlja se:

- smanjenje procenta krenulih okaca (i to više na lukovima nego na kondirima),

- smanjenje procenta rodnih lastara,

- smanjenje prosečne mase grozda, prosečne mase bobice itd.

To znači da prinos grožđa po čokotu nije proporcionalan broju ostavljenih okaca. Isto tako

preopterećenost čokota rodnim okcma izaziva smanjenje količine šećera u širi, a kod sorti za

obojena vina sa smanjenjem sadržaja šećera u širi opada i količina bojenih materija u pokožici

bobice, pa i u soku bobica sorti bojadisera.

Sniženje količine šećera u širi javlja se kao posledica slabog individualnog razvoja rodnih lastara, a

na osnovu ove činjenice izveden je zaključak koji glasi: Kvalitet grožđa je u direktnoj vezi sa

individualnim porastom lastara koji nosi grozd.

Na osnovu ovog zaključka dalje se može izvesti zaključak:

Svi činioci koji izazivaju umanjenje individualnog rasta rodnih lastara i to ispod određene veličine

dovode do značajnog smanjenja količine šećera u širi, odnosno pojednostavljeno: nemoguće je

postići dobar prinos grožđa visokog kvaliteta na slabo razvijenom lastaru.

Na osnovu ovoga može se doneti opšti sud da se za svaku sortu i oblik čokota, za svaki nivo

agrotehnike i ampelotehnike, tj. tehnologije proizvodnje grožđa, u svakom vinogradarskom rejonu,

mora ustanoviti optimalno opterećenje čokota okcima. 

 

Poljoprivredna stručna služba Zaječar.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.