CRVENILO VINOVE LOZE

Prouzrokovač: Pseudopeziza tracheiphila Crvenilo listova vinove loze je bolest evropskog porekla i bila je značajna u 20.veku, kada se smatralo da je ona posledica nepovoljnih ekoloških uslova.  U našoj zemlji za sada ne predstavlja ekonomski značajnu bolest vinove loze.

Simptomi bolesti se ispoljavaju na na lišću, lastarima i grozdovima.Početne pege na listu belih sorata su žućkaste, a kod crnih soti su svetlo crvene ili crveno mrke. Nekroza lista se javlja u centru pege i postaje tamno crven, zbog čega zahvaćeni delovi liske izgledaju kao da su sprženi. Pege su nekoliko cm u prečniku, ograničene većim nervima i ivicom lista. Slična pojava na listu javlja se u jesen pri normalnom sazrevanju loze, što je potrebno razlikovati od simptoma koje izaziva ovaj patogen. Rane zaraze se javljaju na lastaru, od pojave prvog do šestog lista, što su rezultat manji gubici.

Kasnije infekcije koje zahvataju lišće, mogu izazvati ozbiljnu defolijaciji. Patogen može zaraziti cvast pre ili u vreme cvetanja, što dovodi do truleži i njegovog propadanja. Za razliku od sive truleži koju izaziva gljiva Botrytis cinerea, ova bolest zaražava samo peteljku bobice, ne napada šepurinu.

Pri jakom napadu ove bolesti, bobice propadaju, tako da na grozdu ostaje samo po nekoliko bobica pa nastaju rehuljavi grozdovi. Gubici mogu biti i do 90 %. Patogen prezimljava u opalom lišću, rasejava se vetrom i u proleće vrši infekciju mladog lišća. Mere zaštite: Posebne mere zaštite vinove loze od P. tracheiphila nisu potrebne, ako se redovno izvodi zaštita od plamenjače. Suzbija se fungicidima na bazi bakra, cimoksanila, folpeta i kaptana. Prvo prskanje se izvodi pre nego što listovi dostignu veličinu 5cm, drugo u fazi 7-9 listova i poslednje u fazi od 10-12 listova.

Slavica Stojkić,

Poljoprivredna patologija PSSS Smederevo

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.