FOLIJARNA PRIHRANA VINOVE LOZE

Folijarna prihrana vinove loze Prihrana vinove loze putem lista obavlja se mineralnim lako rastvorljivim - vodotopivim đubrivima. Ona su isključivo namenjena za dopunsku lisnu ishranu vinove loze makro i mikroelementima i to najpre hranivima kao što je magnezijum (Mg), bor (B) i gvožđe (Fe) čiji se nedostatak često i javlja na vinogradarskim zemljištima.

Prvo tretiranje folijatnim đubrivima se vrši pri samom razvoju mladih lastarića, odnosno kada lastari dostignu dužinu 10 – 15 cm. Naredna tetiranja se obavljaju istovremeno kada i tretiranje od plamenjače i pepelnice.

IZUZETAK  je, ukoliko dođe do pojave simptoma nedostatka nekog od makro-elemenata, tada tretiranje folijarnim đubrivima treba izvršiti mimo tretiranja u zaštiti od bolesti i štetočina.

Ukoliko je vinova loza posađena na zemljištu koje ima veći sadržaj karbonata, na listovima će se pojaviti žućenje ili tipična hloroza koja je uzrokovana nedo- statkom gvožđa (Fe). Tada treba primeniti neko od folijarnih đubriva sa nešto većim sadržajem  Fe – gvožđa. Prednost folijarnih đubriva odnosno prihrane vinove loze putem lista je u tome što se i malim količinama hraniva održava ishranjenost vinograda, posebno ako nastupi duži sušniji period, kada su znatno smanjena usvajanja hraniva iz zemljišta. Treba napomenuti da prihrana vinove loze folijarnom đubrivima nikako i ni u kom slučaju nesme biti jedina đubrenje vinove loze, jer je ishrana preko korena osnovna.  

 

Savetodavac, Mimica Kostić-Đorđević, dipl.ing. 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.