TRAMINAC

Traminac. Sa svojim naglašenim muskatnim mirisom i prefinjenim ukusom spada u sam vrh poželjnih belih vina. Odrediti tačno nastanak vinove loze iz porodice traminac nije baš najjednostavnije zbog  vrlo  nesta- bilnog  genoma. Veruje se da potiče iz severne Italije u tirolskom Alpima, blizu sela Tramin u Alto Adige, gde je prvi varijetet ove sorte rastao širom ovog mesta. Imao je list i bobice zelene boje veoma nalik na sauvignon blanc s kojim se zbog svog na stanka često dovodi u vezu. Prvi zapisi o njemu datiraju iz 1000. godine odakle se proširio preko Rajne do Alzasa. Traminac, kao i pinot noir, sklon je mutacijama. Jedna od tih mutiranih loza, još pre nekoliko vekova, dala je grozdove tamno roze-braon boje sa pegavim bobicama. Ova mutacija je dovela do pojave sorte crveni traminac ili sauvagnon rose. Populacija traminac sadrži više varijacija i klonova. Danas su kod nas najpoznatiji klonovi selekcionirani u Nemačkoj i to:

Traminer roter (Traminac crveni) i 

Gevurztraminer (Traminac mirisni).

 Ovi klonovi se u Francuskoj nazivaju Traminer musqué, Traminer - parfume odosno Traminer aromatique; u Nemačkoj roter Traminer; odnosno gewiirztraminer,u Italiji Traminer rose, Traminer rosso i traminer aromatic. Krajem XIX veka, Alzašani su počeli ovo vino da zovu gewiirztraminer iako je tek 1973. godine ovo ime službeno odobreno. Reč gewtirz na nemačkom znači “začinjen” ali, s obzirom na brojne sinonime, tačniji prevod bio bi “mirisni” (parfemski). Gewürz - traminer je sigurno, doživio najveći uspeh u Alzasu ali čak i tamo, mnogi proizvođači mu daju manju važnost u odnosu na neke komercijalnije sorte tako da se ne dobija uvek očekivani kvalitet. Gevurztraminer je jedan od najkarakterističnijih vinskih varijeteta koga čak i laik može lako prepoznati po njegovom snažnom, aromatičnom mirisu. Najviše na razvoju ovih klonova su postigli Francuzi i Nemci, dok je ime ostalo nemačkog porekla. Zasadi traminca ima i diljem istočne Evrope, ova loza se uzgaja još i u Španijij, Austriji, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Češkoj i Slovačkoj. Većih zasada ima još i na Novom Zelandu i Čileu. Iako se loza Gevurztraminer-a ceni zbog vina koja daje, u isto vreme predstavlja veliki vinogradarski izazov. Naime, pupi rano u proleće i zato je podložnija izmrzavanju dok je kasnije u svom vegetativnom periodu osetljiva na brojne infekcije. S obzirom da ima  generalno slab prinos, lako se upada u zamku gušće sadnje čime se dobivaju slabija i lakša vina. Dobro je to što grožđe može sadržavati velike količine šećera i zbog toga moguće je postići visoke koncetracije alkohola u suhim vinima. Sa druge strane, niska kiselost i visok pH su problemi kod Traminca. Zbog svih tih osobina od presudne je važnosti kontinuirano praćenje sazrevanja kao i precizno određivanje vremena berbe. Rano branje zadržava kiselinu ali bez kasnije berbe neće doći do razvijanja karakterističnih varijetetskih osobina. U toplim regijama, praktično je nemoguće dobiti dobre rezultate. Već neko vreme se u Francuskoj i Nemačkoj radi na razvijanju klonova koji pupe i sazrevaju kasnije, daju veći prinos i koji su otporniji na viruse. Glavni problem leži u balansiranju između potrebe da se sa jedne strane poprave ovi nedostaci a sa druge zadrži karakter i intenzitet Geviirz-Traminer-a. Usled tamno roze boje bobica Gevurztraminer daje vina koja se kreću od svetlo do zlatno-žute boje sa bakrenim tonom, zavisno o stepenu zrelosti grožđa.Vino je punog tela, više od većine drugih belih vina.  U stvari, kombinacija njegovog jakog tela, mirisnog tona, egzotične arome kao i teške, uljaste teksture, vino za neke konzumente može biti vrlo zamorno i prejako. U nekim slučajevima postoji i blaga tendencija ka gorčini koja raste sa zrelošću grožđa, tako da u proizvodnji treba biti oprezan kod presovanja. Zahvaljujući velikoj količini šećera, od grožđa Gevurztraminera-a proizvode se i izvrsna desertna vina. Traminac iz hladnijih regija je tamnije boje sa parfemskim, začinskim, cvetnim ali i voćnim aromama. Punog je tela i često s nešto povišenim sadržajem kiselina uz preporuku da ga je naljepše piti dok je još mlado. Vina geviirztraminer idu odlično uz sveže voće i sireve. Takođe, sjajno se slažu sa brojnim jednostavnim jelima od ribe i pilećeg mesa, a naročito sa onim koja u sebi imaju ljutinu poput paprika ili jače začinjena jela.

                                                 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.