CRNA PEGAVOST LOZE

Parazitna gljiva Phomopsis viticola napada sve delove vinove loze i izaziva veoma opasnu bolest pod nazivom Crna pegavost ili Fomopsis. Može, ako se ne sprovode mere zaštite, da dovede do potpunog propadanje čokota. U našim vinogradima ova bolest je veoma raširena, ali joj se ne poklanja odgovarajuća pažnja, retko se usmereno suzbija, pa zato u skoro svakom vinogradu beležimo njeno prisustvo, a neretko i veoma velike štete koje donosi. Utisak je da pojedini vinogradari ne prepoznaju bolest pa slabost pojedinih čokota i pojavu drugih simptoma karakterističnih za ovu bolest,pokušavaju da reše pojačanim đubrenjem.

Crna pegavost je postаla veliki problem u novije vreme kao posledica smаnjenja upotrebe fungicidа nа bаzi bаkrа i sumporа, koji su se ranije jаko puno koristili.

Simptomi se u toku vegetаcije nаjbolje uočаvаju nа mlаdarima, i to pri osnovi na drugoj i trećoj internodiji, u obliku izduženih tаmnih pegа. Pege zbog rаzvojа bolesti pucаju i primаju izgled mаlih rаk- rаnicа. Posledice su zakržljavanje i neravnomeran razvoj lastara u proleće, oštećenja na listu i grozdu, kao i loše sazrevanje rodnih lastara u jesen. Oboleli lastari lako se prepoznaju po sitnim crnim tačkicama  ( piknidi ) na kori koja je često ispucala i ljušti se. Lastari koji nose grozdove gube snagu i elasičnost, pucaju i lome se pri olujnom vetru tokom leta.

Iz piknida, od proljeća, kada vegetacija krene, pa do jeseni, se u izobilju osloba - đaju piknospore (rasplodni organi gljive) i to uvek kad padne kiša. Širenje ovog parazita je moguće i pomoću loznih kalemova, grinja, makaza za orezivanje ako se ono sprovodi kasnije.

Za suzbijanje crne pegavosti na vinovoj lozi, neophodno je korišćenje integralnih mera zaštite (agrotehničke, fitosanitarne i hemijske), jer se ovaj parazit teško uništava.

- Zimska rezidba je vrlo značajna jer se otklanjaju oboleli lastari. Ovi lastari se iznose iz vinograda i spaljuju. Pored uklanjanja obolelih lastara rezidbom neophodna su preventivna tretiranja.

- Pre otvaranja pupoljaka koriste se preparati na bazi bakra

- Od kretanja vegetacije pa do cvetanja treba obaviti još dva tretiranja bakarnim preparatima gde treba koristiti wg formulacije (vodotopive granule), jer se bolje vezuju za površinu biljke i teško se ispiraju kišom, što obezbeđuje duže zaštitno delovanje.

- Ova preventivna tretiranja sa bakarnim preparatima su značajna za zaštitu protiv plamenjče i crvene paleži, a treba ih konbinovati sa preparatima protiv grinja i pepelnice

- Prilikom zasnivanja novih zasada vinove loze trba koristiti samo zdrave sadnice.

Branivoje Anđelić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.