KRUŠKA JERIBASIMA

Jeribasma je domaća autohtona jesenja sorta kruške. U Srbiji se gaji isključivo po okućnicama. Drvo joj je veoma bujno, do 15 m visine. Kasno prorodi, u 10.-12. godini. U punoj rodnosti daje redovne i obilne prinose. Može da rodi od 500 do 800 kg, pa čak i 2.000 kg po stablu. Drvo joj je dugovečno i može da živi do 200 godina. Kruna je širokopiramidalna, retka sa oborenim granama. Ugao grananja je veliki. Prečnik krune u punoj rodnosti može biti 18 m. Rađa na dugim i kratkim rodnim granama. Grane su krte. Rodni pupoljci su krupni, konični i glatki. List je srednje krupan, jajjast, pri vrhu zašiljen, po obodu slabo nazubljen, na dugoj dršci. Cveta rano. Ima loš polen. Oprašivači su nepoznati. Plod je krupan ili vrlo krupan, 180-200 g, zvonastog oblika, na debeloj peteljci. Peteljkino udubljenje je plitko, čašica ima kratke listiće, otvorena je u malom udubljenju. Pokožica je nežna, zelenožuta, poprskana sitnim smeđim tačkicama, a na sunčanoj strani prelivena bledim rumenilom. Meso je belo, sa žutom nijansom, sočno vinastog ukusa, bez posebne arome. Sazreva krajem avgusta. Plod izdržava transport. U običnim skladištima može se čuvati 5 do 15 dana. Drvo je srednje izdržljivo prema mrazu, a cvet je izdržljiv. Izdržava sušu. Prema bolestima je otporna. Ova sorta ima gen otpornosti prema bakterioznoj plamenjači. Na sejancu se može gajiti na erozivnim terenima. Plodovi se koriste za jelo i proizvodnju sokova.

 

dipl. ing. Dragoljub Dragojlović

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.