MEĐUKULTURA U VOĆNJAKU

 

У младим воћним засадима међупростор се може користити за гајење усева односно узродица ( међукултура). Ове међукултуре се могу гајити само ако је земљиште плодно и ако се одаберу погодне културе које неће одузимати хранљиве материје и влагу воћкама. У овом случају , ако се међуусеви обрађују, повољно утичу и на пораст и развој воћака. Међутим ако се погрешно изаберу узродице, воћкама се може нашкодити нарочито у погледу исцрпљивања хранљивих материја и воде.

Познато је да разне узродице извлаче из земљишта различиту количину хранљивих материја и воде. Неке узродице извлаче мале количине хранљивих материја и воде (махунасте окопавине) , дотле их друге (стрна жита, конопља, сунцокрет, сточна репа) извлаче 3 до 20 пута више.

Скоро све узродице неповољно делују на водни биланс у земљишту , само што неке делују у мањој а неке у већој мери. Пошто разне узродице различито утичу на исушивање и исцрпљивање хранљивих материја из земљишта , то о тим чиниоцима треба посебно водити рачуна приликом избора узродица за гајење.

Према свом утицају на растење и родност воћака, узродице могу бити:

- шкодљиве ( стрна жита, луцерка , уљане и влакнасте индустријске културе, коренасто-кртоласте биљке)

-мало шкодљиве (јагодасто воће и биљке за сточну храну из фамилије легуминоза)

-подношљиве( легуминозне окопавине ,бостан, тикве и неке врсте поврћа-шпаргла.

Небојша Брзаковић

 

дипл. инг. пољопривреде

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.