ĐUBRENJE VOĆNJAKA

Đubrenje predstavlja osnovnu agrotehničku meru, koja ima za cilj povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta plodova pružanjem mineralne ishrane voćkama. Popravljaju se osobine zemljišta, a utiče i na pripremljenost voćaka da izdrže niske temperature, kao i veću otpornost na sušu, bolesti i štetočine. 

Hemijske osobine zemljišta na voćke deluju plodnošću i bogatstvom. Pod bogatstvom zemljišta podrazumeva se ukupna količina hranjivih elemenata u njemu, bez obzira u kakvom se oni bliku nalaze. Skoro da je pravilo, da su bogata zemljišta obično i plodna, mada postoje i bogata, ali neplodna zemljišta. 

S obzirom na različite uslove, slučajeve i potrebe, đubrenje se primenjuje u jesen, proleće i u toku leta. Jesenje i prolećno đubrenje se u voćarstvu praktikuje od davnina, a letnje se preporučuje u vidu češćeg prihranjivanja voćaka. Jesenje đubrenje se najviše primenjuje kad su u pitanju teže rastvorljiva fosforna i kalijumova đubriva. Prolećno đubrenje se nameće kao neophodno i korisno, naročito pri višekratnom đubrenju voćaka. Obavlja se nekoliko nedelja pre cvetanja i to isključivo azotnim đubrivima. Letnje đubrenje deluje vrlo korisno na razvitak plodova i cvetnih pupoljaka. Mora se oprezno primenjivati. Ako se izvrši kasnije krajem leta i početkom jeseni – može izazvati drugo rastenje lastara, što umanjuje otpornost voćaka prema mrazevima. 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.