MAKAZE ZA OREZIVANJE

Male ručne makaze u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji bile su i ostale glavni pribor za rezidbu, pored raznih modela velikih makaza, testera i rukavica.
 
Iako su današnji veliki evropski poljoprivredni sajmovi preplavljeni novim modelima makaza koje rade na električni pogon sa nosivom baterijom težine 2-4,5 kg (Sl. 1.1.), još uvek u našem regionu obične ručne makaze čine osnovni rezački alat. Razlog za to je vrlo jednostavan: osećaj reza u ruci kod pneumatskih makaza ne postoji, a sam rezač se vrlo lako može samopovrediti.

Većina voćara zamenu makaza obavlja svakih 3-5 godina. Pri nabavci novog alata najčešće se rukovodimo navikom: već dobro isprobani model najčešće se kupuje. Pravilo kojeg se treba držati prilikom kupovine malih makaza za rezidbu jeste da se izbegavaju jeftini modeli sa cenom manjom od 20 Є, jer oni ne mogu obezbediti radnu upotrebu dužu od 50 radnih sati. Kvalitetan model makaza može trajati i preko 2.000 radnih sati. Uzme li se u obzir da je npr. u gustim zasadima jabuke norma rezanja oko 16 radnih sati/ha godišnje, lako je izračunati koliko dugo proizvođač može  koristiti kvalitetne male makaze u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji.

Većina makaza za ručnu rezidbu može se svrstati u dva osnovna tipa: nakovanj i bajpas. Makaze tipa nakovnja (anvil modeli) imaju jedno oštro pravo sečivo čijim pritiskom na ravan nakovnja se vrši rezanje. Najčešće se primenjuju za odsecanje debljih grana na zrelo. Makaze tipa bajpas (bypass modeli) su najčešće korišćeni modeli u rezidbi. Oni imaju oštro zakrivljeno sečivo koje prijanja uz drugo zakrivljeno sečivo koje nije oštro. Ovi modeli obezbeđuju najravnije preseke, pod uslovom da je sečivo dobro naoštreno i da nema zazora između sečiva.

Podelu modela možemo izvršiti na tipove ’Dupla oštrica’, zatim ’Rolo-drška’ (obuhvataju oba tipa makaza-nakovanj i bajpas), dok kod bajpas-modela možemo razlikovati tipove ’Ergonomic’ ’Basis’, itd.

Tip ručnih makaza ’Dupla oštrica’ već dugi niz godina najčešće je korišćeni model u Italiji i kod nas. Osobine ovog modela kod svih proizvođača jesu velika širina zahvata (24-30 mm), ravni preseci i nepostojanje oštećenog tkiva drveta na mestu rane, što omogućuje njeno nešto brže zarastanje. S druge strane, ovi modeli nisu pogodni za rezidbu sekundarnih grana s oštrim uglom grananja pošto ostavljaju patrljke. Stoga se model ’Dupla oštrica’ preporučuje samo za orezivanje mladih zasada a vrednost je u rasponu 30-40 Є.

Većina renomiranih proizvođača uz svoj standardni model isporučuje i modele sa rotirajućom drškom čija širina radnog zahvata varira (24-30 mm). Jedan od njihovih nedostataka je što su modeli sa rotirajućom drškom po pravilu teži i skuplji (40-60 Є) od izvornog modela, iako se proizvode sa ergonomskom alu-drškom. Prilikom rezidbe i pokreta ruke, rotirajuća drška se prilagođava pokretima unutar šake te se izbegava trenje i stvaranje oštećenja na ruci. Većina rezača u početku oseća nesigurnost prilikom držanja i rukovanja s ovim modelom, da bi se nakon upotrebe više dana teško vratili na prethodno korišćeni model.

Modeli makaza NAKOVANJ (’Anvil’) prestavljaju standardni alat za orezivanje u svetu. Odlikuje ih jednostavna izrada i za 1/3 manja težina od prethodnih modela, što je bitna prednost ukoliko rezač obavlja rezidbu više od 50 radnih sati godišnje. Zahvat je obično nešto manji od modela ’Dupla oštrica’ i iznosi 20-25 mm. Poslednjih godina na tržištu se pojavilo nekoliko interesantnih modela koji poseduju ergonomsku aluminijsku dršku. Oštrica noža izrađena je od materijala pogodnog za oštrenje brusnim kamenom i moguća je zamena eventualno oštećene oštrice. Raspon cena je velik (10-40 Є).

Ergonomic tip BAJPAS makaza se nakon dugog korištenja u cvećarstvu proširio i kod proizvođača voća. Renomirani proizvođači uglavnom isporučuju kvalitetno izrađene modele sa rasponom cena 20-35 Є, s tim da je širina zahvata uglavnom ograničavajući faktor prilikom izbora i iznosi 20-24 mm. U nedostatku prethodna dva modela, svakako da može biti kvalitetna zamena. Svaki model koji ima zavijeni nakovanj i oštricu često zahteva snažnu upotrebu druge ruke za potpomaganje pri rezidbi.

Osnovni tip BAJPAS makaza (tzv. Basis) za rezanje je pre svega bio predviđen za rezidbu vinograda, dok je u voćnjacima njegova praktična primjena samo kod orezivanja zasada jagodastog voća gde biljni materijal za orezivanje mekši. Kod svih modela je širina radnog zahvata standardna (25 mm) a cene popularne (20-35 Є).

                                       felco sa telus

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.