JOSTA MANJE - POZNATA VOĆNA VRSTA

JOSTA (Ribes nigrum x Ribes grossularia)
Josta
 je vrsta jagodastog voća nastala ukrštanjem crne ribizle i ogrozda i kombinuje svojstva ove dve vrste – izgleda kao ogrozd, bez trnja je, bogatog ukusa koji podseća na mešavinu grožđa, borovnice, kivija. Plodovi joste su bobice tamno ljubičaste, skoro crne boje, smeštene u grozdiće od po 3-5 kom. Plodovi su bogati hranljivim materijama i vitaminima a naročito vitaminom C. Bobice su veoma čvrste i pogoduju za sve vidove upotrebe od stone potrošnje pa do prerade u džemove, želea, sokove, za pite isl. 

Josta raste kao žbun visine do 1,8 m,  izdržava veoma niske temperature i do -40° C, tolerantna je na letnje vreline i ima potrebu za svega 1000 sati zimskog mirovanja što utiče na njeno rano kretanje u proleće. Zbog njenog ranog kretanja u hladnijim klimatima može da strada od poznih-prolećnih mrazeva. 
Sadi se na razmaku od 1,5 do 1,8 m u redu, na dobro dreniranom i blago kiselom zemljištu. Reže se u toku zimskog mirovanja. Rezidbom se uklanjaju oštećene ili polegle grane i vrši proređivanje i zamena izrođenog rodnog drveta da bi se dobio krupniji i kvalitetniji plod. 
Prorodi u drugoj godini, rod donosi na jednogodišnjim grančicama. Razvijeni žbunovi mogu da rode i do 5-6 kg po žbunu. 
Veoma je otporna na bolesti pa se celokupna zaštita može svesti na 1-2 prskanja protiv insekata (grinje, lisne vaši). 
U uslovima umerenog klimata sazreva krajem juna meseca.

   

                  

Izvor: PSSS Kruševac

Autor: - Momir Nedić 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.