ULJE OD ŠLJIVE

Do skora nepoznate vrednosti i blagodeti sadržaja koji je šljiva u svojoj koštici „zaključala” otkrila nam je Snežana Milovanović-Andrić iz privatne porodične firme „Plemić komerc” iz Osečine, oju smo zatekli na  Sajmu šljiva u ovoj podgorskoj varoši. Ova firma je pokazala šta sve od najzastupljenije nacionalne voćke može da se preradi i dobije. U prošloj godini njihova radozna lost i istraživanje ovenčano je nagradom na konkursu „Ukusi Srbije” na sajmu prehrane u Nišu za proizvod „suva šljiva”.

Jezgra šljive, objašnjeno nam je, bogata su vitaminom B 17 koji jača imunitet organizma. A pomenuta firma uspela je da od jezgra šljive proizvede jestivo hladno ceđeno ulje. Na Sajmu je bila promocija tog proizvoda koji pored vitamina E, B i B 5 ima niz drugih izvanrednih nutricionističkih, ali i zdravstvenih svojstava.

– Praktično sve donedavno kada se pomene šljiva krug se zatvarao na sušenim plodovima, pekmezu i rakiji. Doduše, u međuvre menu se prave i kreiraju razne đakone od ovog voća kao što su:šljivin kolač, medenjak, baklava, pite, torte, ali i burek i ražnjići.  Međutim, moj brat Branko, ja i naših šest zaposlenih sa izvanrednim tehnologom Draganom Jakovljevićem, nismo se mirili sa tim. Pored malih pakovanja sušene šljive sa košticom i bez nje,odnosno punjenih sa orasima, i šljivinog kolača, napravili smo i korak više. Najpre sa vađenjem, ispitivanjem i pakovanjem jezgara koja su sa prethodnim proizvodima već dospela pored domaćeg do tržišta Rusije, većine država negdašnje Jugoslavije, Češke, Nemačke, Austrije i odnedavno Belgije. Očekujemo da će na istim tržištima biti prihvaćeno i hladno ceđeno ulje od šljivinog jezgra – kaže gospođa Andrić.  I dodaje da firma „Plemić komerc” sa šest zaposlenih ima svoja tri hektara pod ovim voćem, sušaru i pogon za preradu, odnosno pakovanja. Neke poslove za njih uslužno rade i specijalizovane firme sa područja Vojvodine. Firma ima HASAP sertifikat i ostale saglasnosti i standarde potrebne za izvoz ovih proizvoda. Kada sirovine ponestane iz njihovog šljivika onda od najbližih komšija otkupljuju ovo voće.

Mikrobiolog Dragan Jakovljević, koji obavlja poslove tehnologa, kaže da je prezado voljan sa onim što je do sada na finalizaciji proizvoda od šljive, ali i izvanrednim inova cijama učinila jedna mala firma iz provincije. Inače, ovi proizvodi odnedavno su stigli i do Beograđana, u čijem gradu na pijaci na Vidikovcu je otvoren bio dućan „Šljiva”.

– Mi za šljivu možemo reći da je naš brend tek kada prestanemo da je izvozimo u vrećama, a donedavno smo suvu šljivu u malim pakovanjima uvozili.Situacija je počela da se menja i prava je stvar da naša deca konačno jedu domaću šljivu koja raste na zdra vom nezagađenom zemljištu.Svi naši proizvodi sadrže minimalno prisustvo konzervansa i po važećim standardima spadaju u zdra vu hranu. Nadam se da će ovakvih firmi biti mnogo više u Srbiji, jer se na ozbiljniju zaradu može računati samo sa višim oblici ma prerade i finalizacije ove neverovatne voćke od koje se praktično ništa ne baca. I ljuska koštice pokazala se kao kalorično gorivo prilikom loženja u pećima za zagrejavanje kuća i stanova – kaže tehnolog Dragan Jakovljević.

Autor: Budo Novović

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.