EVODIJA ( PČELINJE DRVO )

Опис

Еводија је листопадно дрво (или грм ако се тако обрезује) пореклом из Јужне Кореје и Кине. Може нарасти и до 20м висине, али најчешће нарасте до 8,5м у висину и око 8,5м у ширину. Кора овог листопадног дрвета је глатка и сива, а листови су тамно-зелени и сјајни. Цветање почиње тек након четврте године раста, у јулу и августу. Цвета ситним белим двосполни цветовима скупљеним у цватове сличне базгин. Цватови су пречника око 15цм. Одлична је летња медоносна биљка која пчелама даје нектар и полен у изобиљу. Еводија меди тако снажно да пчеле нектар скупљају чак и из оних цветова који падну на тло. Плодови су црвено-љубичасти тоболци и садрже црне семенке. Семенке су јако ситне (хиљаду семенки тежи само шест грама). Плодови често остају на дрвету кроз зиму и на тај начин снабдевају птице станарице преко потребном храном.

Узгој

Еводија није захтевна врста. Добро се прилагођава на различите типове тала. Најбоље успева на пјесковитој или глинастој иловачи. Толерантна је на различити степен киселости тла па тако расте на земљиштима са пХ у распону 5,5-6,5. Одговара јој делимична сенка или потпуно сунчани положај, а најбоље ће напредовати на локацијама где је изложена 6 и више сати дневном сунцу. Не захтева пуно влаге у земљишту. Отпорна је на услове који владају у граду, попут загађеног ваздуха. Најнижа температура коју еводија може поднети је -18ºЦ. Но, понекад преко зиме поједина млада стабла промрзну. Најкритичније су прве три године и зато ју у првим годинама раста треба заштитити од мраза. Најједноставније је одмах набавити трогодишњу садницу. Ако и промрзне садница, не треба ју одмах уништити јер у пролеће ће избити нови изданак из корена или несмрзнутог дела стабла. Оваква појава јој успорава раст, али стабло ће раст надокнадити ис годинама ојачати.

Сади се на размак од 5м и на 1ха долази отприлике 400 садница. Саднице старе 3 године спремне су за садњу на отворене површине. Обрезивање се обавља само на младој биљци због постизања жељеног облика крошње и после обрези- вање више није потребно. Узгојити се може и директно из семена које се сеје у јесен на 1цм дубине, а земља се сабија и прекрива сламом ради одржавања влаге. Семенке се ради бољег клијања подвргавају скарифи-кацији (натопе се у води и оставе да тако одстоје 12х), а понекад и стратификацији.

Скарификација спада у савладавање дормантности семена због непро-пусности семене љуске. Проводи се на неколико начина:

третирањем семена сумпорном киселином,

гребањем љуске семена неким брусним средством,

мочењем семена у врелој или млакој води,

мочењем семена у алкохолу, ксилена, етру или ацетон.

Стратификација је техника која опонаша природни период преласка зиме у пролеће тј. Отапања. хладно стратифицирање семена је најчешће коришћена метода, семе се одређено време излаже обилној влази и кисеонику и ниској температури (најчешће од 0º до 5 ° Ц), 80-90% исклијам, комбиновано топло и хладно стратифицирање семена - семе се један до више месеци држи у топлом и влажном стратификату, а након тога се премести у хладну комору где се такође држи један до више месеци.

Док је биљка млада, брзо расте. Није подложна наметницима-фуранокумарине у плодовима одбијају наметнике и сисаре. За сваки случај, младу је биљку добро заштитити и од срна.

Употреба

Мирисни цветови еводија су богати поленом и нектаром. Чак су и листови еводија миришљави, те привлаче пчеле на ово медоносно стабло. Цвета током лета, а период цветања траје и до мје- сец дана у време када је мало друге паше. Ова је врста изразито атрактивна пчелама које је масовно посећују током читавог дана, па чак и када се смрачи. Такође, када цвет опадне са стабла, још увек се на њему могу наћи пчеле које га обилазе. Дневни уноси су преко 3 кг нектара по кошници, а укупни приноси пер сигнифицант пчелињој заједници могу бити и преко 30 кг меда. Са само један хектара засађене еводија, просечни је принос меда око 400-500кг (према речима нашег познатог пчелара и произвођача пчелињег отрова Ивана Цурисе из Коњшчини). Највише користи од ње је у касно лето, када нема више пуно паше за пчеле које тада спремају залихе за зиму.

Такође, еводија је омиљена декоративна баштенска биљка занимљивих цватова и боје јесењих листова (дуго зелених, касније жућкастих). Декоративна је биљка интересантна за урбане засаде, али дебло јој је подложно пуцању приликом олујног времена.

Додатно, њено цвеће привлачи у ваш врт велики број инсеката, а њене ситне црвене бобице су привлачне птицама. Врсте из рода Тетрадиум употребљавају се као биљна храна за ларве неких лептира, уључујући Аенетус Сцотиа и Ендоцлита дамор,

Мед

Мед добијен од еводија интензивне је ароме, специфичног воћног укуса и за разлику од других врста меда, не кристалише. Светле је боје, скоро прозиран или беличаст.

Критике

Мед од еводија има специфичан укус и интензиван мирис који није типичан, нити традицио- налан за наше подручје. Стога ће неки пчелари одустати од садње ове врсте. Поставља се питање; што ако као пчелар засадите неку страну биљну врсту, а произво- дите мед са ознаком географског порекла? Да ли би нпр. Мед загорских пашњака смео у себи садржати компоненте из еводија која је увезена врста?

Према степену инвазивности, убраја се у благо инвазивне врсте. Семе само не клија баш лагано, аи птице и глодари га воле па на тај начин контролишу ширење врсте. Но, ипак, потребан је опрез приликом уноса било које стране врсте.

Када се нова врста уноси у одређени простор, треба водити рачуна о новим штеточинама које ћемо унети са биљком.

Неким људима мирис овог стабла није привлачан.

Закључак

Корејска еводија или пчелиње дрво даје специфични мед који је тражен на светском тржишту. За наше тржиште, еводијин мед има још нови укус. Такође, еводија спада у тзв. лов маинтененце биљке што значи да не захтева пуно бриге. Имајте на уму да садећи стране врсте за ово поднебље носи једну дозу ризика јер не знате како ће и када врста подивљати, да ли ће негативно утицати на аутохтоне врсте. Да би се уверили у медоносни потенцијал ове биљке, најбоље је да сами испробате и посадите пар стабала. Или се држите нашег медоносног биља, па посадите кестен, липу, рузмарин и сл.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.